Tejtermelők szakmai továbbképzése Észak-Moldáviában

A Cseh Testvérek Evangéliumi Egyháza Diakóniájának vezetésével kerül megvalósításra a több oldali együttműködésre, amely észak-moldáviai tejfarmerek termelését erősítené. A cseh- és lengyel szervezetek mellett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja is bekapcsolódik a Visegrád Alap (Visegrad Fund) támogatásával megvalósuló projektbe.

A program keretében 7 észak-moldáviai tejtermelő kerül kiválasztásra egy aprólékos folyamat végeztével. Ők teljesítik az előzetes „rendelést” annak érdekében, hogy megmutatkozzanak a termelés hiányosságai a projekt céljaihoz képest. Ezután egy kéthetes műhelymunkán vesznek részt a cseh farmerekkel, valamint jelen lesznek egy konferencián, amelyen 3 visegrádi ország mezőgazdasági szakemberei cserélnek szakmai tapasztalatot. Ezek után a moldovai farmerek tesztet írnak annak feltérképezésére, hogy mennyiben növekedett a szakmai ismeretük. Az új ismeretek gyakorlatba való átépítését moldáviai mezőgazdasági szakemberek felügyelik majd a hét kiválasztott farmer saját farmján.

A projektben résztvevő partnerek:

Cseh Testvérek Evangéliumi Egyházának Diakóniája – Támogatási és Fejlesztési Központ

www.diaconiacrd.org

logo-střediska-AJ-e1505320712381

 

 

 

A Cseh Diakónia alapítója a Cseh Testvérek Evangéliumi Egyháza. A Diakónia több központot és iskolát tart fenn, melyek szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat nyújtanak. A Támogatási és Fejlesztési Központ 2011-ben alakult. Az egyház egyetlen olyan központja, amely más országos humanitárius megsegítésével és támogatásával foglalkozik. Ennek a támogatásnak egyik fő ága a mezőgazdaság fejlesztése.

Pro Cooperation Regionala (ProCoRe), Moldávia

www.procore.md

procore_08-e1505321864959

A ProCoRe 2005.ben alakult. Feladata, hogy megteremtse a civil társadalom fejlődését és együttműködését Észak-Moldáviában. Eddig több olyan projektben vett részt, amely a vidék és a társadalom fejlesztését szolgálta. A vidékfejlesztésen belül a tejtermelők termékeinek mennyiségi és minőségi javítására összpontosítanak.

Ausburgi Hitvallású Evangélikus Egyház, Lengyelország

http://www.diakonia.org.pl

polská-diakonie-e1505321746256

 

 

 

A Lengyelországi Evangélikus Egyház Diakóniája, mely egész Lengyelország területén működik. Célja, hogy támogassa az egyház karitatív intézményeit, Feladatai közé tartozik a szociális programok indítása, a szociális gondoskodó szervezetekkel való együttműködés és az állami szervezetekkel történő kapcsolattartás, egyházi gyűjtések szervezése, önkéntesek és munkatársak képzése.

Szlovákiai Református Egyház Diakóniai Központja

 

sk-diakonie-e1505321678680

 

A projekt részleteiről és a benne résztvevő további partnerszervezetekről itt olvashat: http://diaconiacrd.org/visegradfund/

 

A projektet a Visegrád Alap és a Holland Kormányzat támogatja.

visegrad-fund-300x115

nizozemská-vláda-300x122

 

 

 

 

 

 

 

A Projekt keretében megvalósult konferencián készült képeket itt tekinthetik meg: