2016. július 1.-étől Szlovákia az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Ebből az alkalomból az Eurodiaconia brüsszeli székhelyű ernyőszervezet, mely szeretetszolgálati intézményeket és alapítványokat tömörít szerte Európában, lehetőséget biztosított Egyházunk Diakóniai Központjának és az Augsburgi Hitvallású Evangélikus Egyház diakóniájának, hogy találkozzanak Szlovákia Európai Parlamenti képviselőivel, és más szeretetszolgálatot végző, szervező non-profit szervezetek vezetőivel.

A találkozókra Brüsszelben került sor a Szlovák Állandó Képviselet és az Európai Parlament épületében. A helyszínen Eva Hodges fogadta a delegációt, majd átvonultunk a Parlamentbe, ahol Jana Žitňanskával és Miroslav Mikolášikkal találkoztunk. A fő téma a hosszú távú gondozás volt, ami gondozói szolgálatunk elindítása kapcsán különösen is aktuális. A program lehetőséget biztosított a résztvevőknek arra, hogy megismerjék a hosszú távú gondozással kapcsolatos európai irányelveket azzal a folyamattal együtt, ahogyan ezek a szabályozások születnek, változnak.

A kevésbé hivatalos hangnemben zajló beszélgetések teret adtak arra is, hogy megismertessük az egyes szociális területekkel foglalkozó képviselőkkel az SzRKE Diakóniai Központjának tevékenységét.  Lehetőségünk volt feltenni konkrét kérdéseket a projekt további alakulásával kapcsolatban Martin Orth-nak, az Európai Bizottság szlovák tisztviselőjének. Több esetben tényleges dialógus alakult ki, és a kérdések halló fülekre találtak. Emellett a találkozó egy másfajta nézőpontot adott az Unióban zajló döntési folyamatokról, mintha ugyanannak az éremnek a másik oldalát láttuk volna  meg.

Haris Szilárd

 

Kövessen minket: