Egyházunk Diakóniai Központjának küldöttsége április utolsó hetében 4 napos szolgálati úton vett részt a csehországi Cseh Testvéregyház Diakóniai Központjában. A sűrű programról a központ vezetője, Petr Haška gondoskodott, mindig kellő időt biztosítva a kapott információt megvitatására, a kérdések feltételére.

A Diakóniai Központ igazgatótanácsát Ibos Henrieta igazgató, Jaroslav Géci és Mikos Annamária igazgatótanács tagok képviselték, a csapatot elkísérte Molnár Árpád missziói tanácsos is.

21-IMG_5052A látogatók egyebek mellett informálódhattak a kb. 1500 személyt foglalkoztató intézmény szervezeti felépítéséről, humanitárius munkáiról, diakóniai továbbképzési tevékenységeiről. Az elmondottakat intézménylátogatással kiegészítve kaptak végül még teljesebb képet a küldöttség tagjai.

76-IMG_5144A meglátogatott intézmények között volt idősotthon, egészségükben akadályozottakat foglalkoztató védett műhely és iskola, védett lakás, anyaotthon, és teázó, ahol értelmi akadállyal élők szolgálják ki a betérő vendéget.

Az idősotthonokban láthattunk 50-es évekből származó bútorokkal bebútorozott részeket – amik az Alzheimerrel küzdő lakók memóriájának erősítése céljából készültek el; az egészségi akadállyal élő fiatalok speciális iskolájában érzékszerv-fejlesztő szobát, és más, különféle, modern módszereket, a gyakorlatba ültetve.

Küldöttségünk tagjai egymással folytatott vitákkal próbálta értelmezni a kapott élményeket, keresve annak módját, miként épülhet egyre biztosabban és dinamikusabban egyházunk szeretetszolgálata.

42-IMG_5083Az intézményes gondoskodással kapcsolatban felmerült a kérdezés helyességének gondolata: Ha a napokban diakóniai intézmény vagy bármilyen szolgálat elindításán gondolkodunk, szinte az első kérdés, amibe belebotlunk ez: Miből fogom fenntartani? Ez a kérdés pedig meglehet, hogy elég erős lesz ahhoz, hogy eltántorítsa a kezdeményezőt bármiféle szolgálat elindításától.

54-IMG_5099Ezzel szemben, ha azt kérdezzük: Szükséges ez a szolgálat? És erre igennel válaszolunk, az elég erős alap lehet ahhoz, hogy elkezdjük, és be is fejezzük a munkát.

Talán e szemléletbeli különbségnek köszönhető az, hogy a világháborúk között és után egyházunk olyan nagymértékű szeretetszolgálatot végzett, ami mögött ma elmaradunk. Épültek árvaházak és más ellátó intézmények, pedig a finanszírozás akkor sem volt megoldott.

Szükséges? Bizonyára. Jézus azt mondja, a szegények mindig velünk lesznek. Azok, akiken nekünk kell segítenünk. Ha ezt megértjük és felvállaljuk, Ő majd gondoskodik a finanszírozásról!

Kövessen minket: