A Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért (The International Association for Suicide Prevention – IASP) kezdeményezésére 2003 óta ezúton is felhívják a széles közvélemény figyelmét a közegészségügy talán legfenyegetőbb, ám az esetek többségében megelőzhető problémájára.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) közlése szerint évente csaknem kilencszázezer ember dobja el magától az életet. A fejlett országok közül Dél-Koreában és Japánban a legaggasztóbb a helyzet, Magyarországon csökkenő tendencia után az elmúlt években stagnált a szuicid esetek száma, de világviszonylatban még így is az évente legtöbb esetet regisztráló tíz ország között vagyunk. Évente átlagosan 2500-an menekülnek a halálba idehaza. Egyes felmérések szerint az öngyilkossági kísérletek száma a befejezett cselekményeknek mintegy három-hatszorosára becsülhető, jelentős részük úgynevezett segélykiáltás, az egyén utolsó kísérlete arra, hogy megoldhatatlannak látszó problémájára felhívja a figyelmet. A legszerencsésebb az volna, ha “üzenete” nem volna visszhangtalan, ha jobban figyelnénk egymásra.

Ez alkalomból a dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány, az EAAD, és az MPT konferenciát hirdet A család és a segítők szerepe a megelőzésben címmel.

Kövessen minket: