A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-programja keretében meghirdetett Erzsébet-tábor pályázatát felvidéki tagszervezetek is megnyerték, köztük a Szövetség a Közös Célokért, továbbá a Nagycsaládos szervezetek és a Diakonia Reformata is. A kedvezményezettek köre 8-15- életévükig tanulói jogviszonyban álló, 10-10 fős magyar gyermekcsoportokból állt.

A gyermekek saját kísérővel érkeztek a közvetlenül a Balaton partján fekvő Fonyódligetre. A táborozás itt tíz héten át tart, a felvidéki csoportok az ötödik turnusban vettek részt. A közel 1400 férőhelyes Erzsébet Táborban Fonyódligeten a strandolás mellett szabadtéri játékok, vetélkedők, színpadi előadások, koncertek, kézműves foglalkozások biztosítottak a nyaralók számára. A városismereti vetélkedőben részt vevő gyermekek kisvonatos kirándulást tettek a közeli Fonyódra. A Diakónia Reformata csoportja a Fonyód kvíz, a Táborismereti vetélkedő és a Tábori ping-pong bajnokság első helyezettje lett, a Ki mit tud-on harmadik helyezést, illetve a Tábori Olimpián egy ezüst és egy bronzérmet vehetett át, Árpád-házi Szent Erzsébet életét feldolgozó vetélkedő harmadik helyezettje pedig a másik felvidéki csoport, a SzAKZ komáromi csapata lett.

[nggallery id=52]

A harmadik éve zajló, a szociális nehézségekkel küzdő családok felé forduló Erzsébet-program egyfajta szimbóluma Magyarország megújulásának, amely a szolidaritásról és a kormányzati szerep-, illetve felelősségvállalásról is szól – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly szerdán, júl 16-án a fonyódligeti Erzsébet-táborban.

Rácz Jolán

Kövessen minket: