Zempléni Református Egyházmegye második alkalommal szervezte meg az egyházmegyei napot, amelyre június 14-én Örösben került sor. Az alkalom célja a találkozás volt. Az alkalom jó lehetőség volt arra is, hogy az egyház kilépjen a templom falai közül és az utcákon és tereken énekszóban, bábjátékban vagy éppen nagyszínpadon elhangzó igehirdetésben tegyen bizonyságot Uráról.

A hivatalos megnyitó tíz órakor kezdődött ugyan, de a parókiakertbe már jóval korábban érkeztek a gyülekezetek főzőcsapatai, hogy a bográcsételek az ebédre és a meghirdetett versenyre elkészüljenek.

Az egyházmegyei napot Molnár Elemér, a Zempléni Református Egyházmegye esperese nyitotta meg, majd Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke Ézs 25,6-9 alapján hirdette a nyitó áhítaton Isten üzenetét. Ezt követően Kiss Miklós lelkipásztor, a helyi gyülekezet nevében és Horváth Gyula polgármester, az alkalomnak helyet adó település, Örös nevében köszöntötte a szép számmal egybegyűlteket.

A megnyitó után a nagyszínpadon a kisgéresi Mustármag bábcsoport Sámson és Delila előadását adta elő és a kultúrházban kerekasztal-beszélgetésre került sor egyházunk elöljáróinak a részvételével, akik egyházunk jelenével és jövőjével kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Ezzel a beszélgetéssel szinte egy időben komolyzenei koncert kezdődött a református templomban:  Nyéky Miklós kassai lelkipásztor zongorán és Járosi Sztella fuvolán játszott sokak örömére.

[nggallery id=51]

Időközben a bográcsételek is elkészültek. Egymást kínálgatva, kóstolgatva, egy nagy terített asztallá alakult az örösi parókiakert, hiszen aki a programhelyszínről ide érkezett, azt érezhette, hogy igazi szeretetvendégségbe csöppent.  Egymás főztjét kóstolgatva, egymás asztalához leülve találkoztak, beszélgettek egymással a különböző helyekről érkező gyülekezeti tagok.

A délutáni program a nagyszínpadon kezdődött a gyülekezeti kórusok bemutatkozó szolgálatával: a kisgéresi, perbenyiki, kistárkányi, örösi és a kiskövesdi kórus dicsérte énekszóban az Urat. A kórusok előadása alatt a kultúrház nagytermében előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők: Furik Csaba Egyházunk a XX. század történelmi viharaiban címmel tartott előadást. Rácz Jolán, a Diakóniai Központ igazgatója a református egyház diakóniai tevékenységét mutatta be előadásában; Tóth Zsuzsanna a Református Cigánymisszió igazgatója a cigányság körében végzett szolgálatról szólt,  Fodor Ferenc  pedig a Himnusz teológiai üzenetéről beszélt a jelenlévőknek.

A délutáni evangelizációt megelőzően az egyházmegye Reforgó ifjúsági zenekara csendesítette el az egybegyűlteket, hogy kellően nyitott szívvel tudjanak figyelni Urunk üzenetére, amit Almási Ferenc, a miskolci Deszkatemplom lelkipásztora tolmácsolt.

A nap záró programja a beregszászi Hajnalcsillag zenekar koncertje volt, amelyen a kárpátaljaiak szinte továbbvitték az igehirdetésben elhangzottakat, hiszen énekeikkel hirdették, hogy van remény Isten által.

A programok mellett az egyházközségekből érkező ifjúsági csoportok métabajnokságban is összevethették erejüket és ügyességüket.  A gyülekezetek által készített bemutatkozó tablókat szemlélve egy átfogó képet lehetett kapni az egyházmegye gyülekezeteinek történelméről vagy éppen szolgálataikról. A legkisebbeket az óvodakertben egész napos foglalkozásokkal várták, de az íjaszatot is – akár korhű ruhákban – ki lehetett próbálni. Az egyháztáji kirakodó vásáron, amelyre a gyülekezetek saját termékeiket, kézműves munkáikat vagy éppen finomságaikat hozták, ugyancsak kedvükre nézelődhettek az érdeklődők.

És voltak, akiknek pedig még a hirtelen jött eső sem szegte kedvét, hiszen érezhették, hogy jó együtt lenni, egymással találkozni, közösen hálát adni a mi megtartó Istenünknek – számolt be az eseményről Molnár István királyhelmeci lelkipásztor.

Kövessen minket: