A budapesti Baltazár Színház galántai június 10-i előadásában a szerelem, szeretet, barátság kelt életre a színpadon. Fiúk, lányok a darab címe, amelyben a közönség érdeklődését sok zenével, sztepptánccal, játékos évődéssel tartották kellő hőfokon a színjátszók.
Színészeket kell mondani, hiszen az értelmi sérült fiatalokból álló társulat tagjai hivatástudattal, a játék iránt elkötelezetten, szívvel-lélekkel teszik a dolgukat a színpadon, s velük egy sorban játszik Varga Klári, Kecskés Karina színművész és Müller Péter Sziámi zenész, zeneszerző.

A mintegy negyven perces előadás során szituációs játékokat, duetteket, zongorakísérettel kiegészült dalokat hallhatott a közönség, az 1930-as évekből Szép Ernő szerelmes dalait, és azzal a legfőbb üzenettel térhetett haza, hogy „a szerelemhez nem kell más, csak szerelem kell, és kész”.

Az előadás utáni beszélgetés során Tóth Erika, a Carissimi Nonprofit Alap elnöke, a galántai előadás szervezője, könnyedén szóra bírta a szereplőket, mert az egész társulat egy emberként vallja, nagyon szeretik a Baltazár Színházat, ahol valamennyien feltöltődnek, a játékot élvezik és szívesen beszélnek az egymás és a színház iránti kötődésükről.

A Carissimi Nonprofit Alap szervezésében Pozsonytól Komáromig, Csallóköz és Mátyusföld különböző pontjairól érkezett a közönség, olyan fiatalok és nevelőik, akik hasonló gondokkal küzdenek, mint a Baltazár Színház tagjai, és a színpadon most példát láthattak arra, hogyan lehet a tehetséget kamatoztatni, vállalni a másságot és elfeledtetni a fogyatékosságot.

A társulatot és a népes közönséget a délutáni előadás során köszöntötte Tóth Erika, a Carissimi elnöke, aki köszönetet mondott a támogatóknak, a budapesti EMMI-nek, a Családláncnak és a galántai kultúrháznak a helyszín biztosításáért.  Bauer Edit EP-képviselő, a Carissimi alapító tagja pedig elmondta, azonnal a szívébe fogadta a Baltazár Színházat, annak valamennyi tagját, amikor néhány évvel ezelőtt látta előadásukat, és nagyon örül az újabb találkozási lehetőségnek.

Az elődásra elhozta kis csapatát Cséfalvay Ági Dunaszerdahelyről, aki egy napközi otthonban szervez munkatársaival nap mint nap különböző fejlesztő programokat, és ez a kirándulás a galántai színházi előadásra jól illeszkedik a nevelési programba, ugyanakkor felüdülést is jelentett. Madarász Ildikó, a szenci Nefelejcs Ház vezetője is gyermekekkel, azok családtagjaikkal érkezett, és szemmel láthatóan nagyon élvezték a játékot. Az ekecsi bennlakásos speciális iskola tanulóit Puss Sándor atya is elkísérte. Komáromból Körtvélyesi Piroska és Rácz Jolán a Diakónia gondozásában lévő fiatalokat hozták el egy autóbusszal. És itt voltak az érsekújvári, galántai, légi, kosúti és felsőszeli érdeklődők mellett a nagypakai, galántai, dunaszerdahelyi, nagymegyeri és tatai mozgássérült-szervezet tagjai és támogatói is.

Az előadás költségeire a fedezetet a Carissimi pályázati úton nyerte a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, a Családláncnak a közvetítésével. Az utóbbi szervezetet Pásztor Csaba, a KCSSZ egyik alapítója, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke képviselte az eseményen.

A Családláncba tömörült több felvidéki szervezet képviselői és a Carissimi Nonprofit Alap igazgatótanácsának tagjai is együtt örültek a nem mindennapi esemény sikerének a lelkes közönséggel.

Pogány Erzsébet, a Carissimi kuratóriumának tagja

További információk a színházról a baltazarszinhaz.hu honlapon olvashatók.
Forrás és képgaléria: carissimi.sk
A felvételeket Duray Zoltán készítette.

 

Egy résztvevő szemével:

Az Atya, aki soha nem végez félmunkát, Szentlelke által újjáteremtett szívünkbe árasztja szeretetét és ezzel egyidejűleg juttatja bennünk diadalra Krisztus megváltását és ajándékoz nekünk „vele együtt mindent.“ (Róm.8,32)

Izgalommal vártam 2014.június 10.-ét, mely napon a Baltazár Színház kabaréját tekintettem meg. A Carissimi Nonprofit Alap szervezésében, a Kárpát-medencei Család-szervezetek Szövetségének támogatásával, neves musicalénekesek közreműködésével Galántán lépett fel a budapesti Baltazár Színház.

Miért ez a nagy lelkesedés? Mivel nekem is sérült gyermekem, Sziszi (aki 2008-ban az Úrhoz költözött 35 éves korában) nagyon szeretett színházba járni, verseket, meséket mondani és énekelni.

Újra köztük nagyon felemelő érzés volt számomra, megölelni őket, beszélgetni velük.

A Baltazár Színház Magyarországon 1998 januárjában alakult, az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. Úttörő feladatot lát el azzal, hogy háttérbe szorítja a fogyatékosságot és előtérbe helyezi a művészi sorsot. Darabjaikban közösen lépnek fel neves művészekkel. A hatása alatt vagyok még most is, hogy e sorokat írom, mely előadás magas színvonalon játszódott. A darab címe: Fiúk, lányok, melyben a férfiak, nők, érzelmek, hangulatok… Szép Ernő művein keresztül elevenedett meg a harmincas évek világa, melyben korabeli sanzonok csendültek fel. A Baltazár Színház kabaréjában a Múlt ölelkezik a Jelennel. Elek Dóra személyében kitűnő rendezés nyilvánult meg, remek jelmezek, sztepptánc volt látható.

Köszönetem nyilvánítom a komáromi Diakóniai Központ igazgatójának, aki lehetővé tette nekem, hogy együtt tölthettem sorstársaimmal e szép napot.

Atyám hálát adok a Szentlelkedért, aki érthetővé teszi számomra a Bibliát és a belőle megismert Jézus Krisztussal egyest a hitben.

„Az Úr lelke van énrajtam.. “ ( Lk 4,18)

Bedecs Éva

Kövessen minket: