„…öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent.” Kol 3,14.

A Szlovákia Református Keresztyén Egyház szeretetszolgálatának évek során a legtöbb gyülekezetet és közösséget mobilizáló programja a Nyilas Misi Karácsonya ajándékkészítő akció. Nagy örömmel tapasztaljuk évről évre, hogy a megszólításra szinte egész egyetemes egyházunk megmozdul.

[singlepic id=988 w=320 h=240 float=left]Némi szorongással indultunk neki ismételten e program szervezésének, de aggodalmunk alaptalan volt. Be kellett látnunk, hogy az utóbbi adventen sem lankadt az adományozó kedv. Heteken keresztül jó kedvvel és bőséggel érkeztek az ajándékok a gyülekezetekből, intézményekből és iskolákból a hét gyűjtőpontra, kérésünkre nem lezárt dobozkák. Egyházmegyék szerint: Nagymegyerre, Komáromba a Diakóniai Központba, Nagysallóba, Rimaszombatba, Rozsnyóra, Királyhelmecre, Nagykaposra és Deregnyőbe. Volt még további gyűjtőpont a Családi Könyvklubban Dunaszerdahelyen, kisebbek másutt is. Szerettük volna november végére lezárni a gyűjtést, hogy a lelkészhivatalokat az ünnepek közeledtén már ne terheljük, de sajnálatosan ezt nem tudtuk megtenni. Jelezték, hogy még folyamatosan érkeznek a csomagok, ezért a határidőt meghosszabbítottuk. A csomagokra ragasztott matricákon tüntettük fel, hogy fiúnak vagy lánynak és milyen korosztálynak szánták.

[singlepic id=998 w=320 h=240 float=left]Így összesen 2560 darab cipős doboz ajándékcsomagot regisztrált az irodánk. Az elektronikus regisztráción kívül voltak még további, szóban jelzett, helyben begyűjtött és szétosztott ajándékok is, amit nagy örömmel nyugtázunk. Az ajándékok jelentős részét a gyülekezeti tagjaink adományozták. Határon átívelő együttműködésre is volt példa, Nagymegyerre Győr környékéről is hoztak. Az adományok begyűjtésekor megható tapasztalatunk volt a gyakorlati ökumenizmus. Több iskola nevelési programjában hangsúlyos az irgalmasságra és jótékonyságra nevelés, ez itt is megmutatkozott. Olyan falvak iskolái is bekapcsolódtak, ahol egyértelmű volt számunkra, hogy a katolikus közösségek döntő részt vállaltak az adományozásban, mint például: Tardoskedd, Naszvad, Udvard, Kürt, Szőgyén, Érsekújvár, Ipolyság, Palást, őket itt most kiemeljük. A kisebbeket sem hanyagoljuk el, több helyen az óvodák is felsorakoztak, és további civil szervezetek is bekapcsolódtak. Programunk élénk médiaérdeklődésre számíthatott belföldön és külföldön egyaránt.
Hasonlóan az előző évekhez, ebben az évben is érkeztek pénzadományok. A felnőtteknek szánt egységcsomag bizonyult kevésnek, ezért az adományokból többek között három intézmény számára vásároltunk és készítettünk felnőtt egységcsomagot és egy intézménynek más módón juttattunk el anyagi segítséget.

[singlepic id=1007 w=320 h=240 float=left]Illesse köszönet a lelkészhivatalokat és gyűjtőpontokat a hetekig tartó ügyeletért, ahol a csomagok fogadása, összesítése, leragasztása történt. Köszönünk minden önzetlen segítséget, önkéntes munkát, a szállítás szolgálatát és adományt. Bízunk benne, hogy ajándékunkat olyan örömmel fogadták, amilyen nagy örömmel mi készítettük és továbbítottunk.

Csomagjaink kétharmad részét határainkon túlra szállítottuk, személyes kapcsolatok révén, Kárpátaljára két intézménynek három fuvarban, továbbá Érmellékre református gyülekezetekbe és az anyaországba. Fő célunk az volt, hogy találjuk meg a hazai gyülekezeteink rászoruló tagjait. Ebben az évben némileg emelkedett az itthoni óvodákban, iskolákban, otthonokban és gyülekezetekben szétosztott csomagszám. Idén is módunkban állt evangéliumi tartalmú „Cerka füzetet” kínálni az ajándék mellé. Hálásan köszönjük minden csomagkészítőnek, továbbítónak, önkéntes segítőnek, szállítónak és adakozónak a szeretetszolgálatot. A megajándékozottak visszajelzéseit a refdiakonia honlapon folyamatosan közöljük.

Kövessen minket: