Rendhagyó tanítási napja volt a nagyölvedi alapiskola diákjainak és tantestületének 2013. június 21-én. Ezen a napon láthatták vendégül a Magyarországi Református Egyház Missziói Központjának érzékenyítő szolgálócsoportját.

Erre a speciális tanítási napra Egyházunk Szeretetszolgálata is meghívást kapott.
A Járay Loránd református lelkész által vezetett érzékenyítő csoportnak szabálya, hogy érintett személyek mutassák be a részterületeket.

A  nap címe a „Tessék” mozaikszó, megfejtése: Te mint Segítő és én a Sérült  – kapcsolatban.

Az érzékenyítő program az érzékszervi és mozgásszervi akadállyal élők világát hozta testközelbe. A zsúfolásig megtelt osztályteremben két előadás hangzott el, Szabó Szilveszter: Siket kultúra (jelnyelvi tolmáccsal) és Váradi Péter: Akadálymentesítés és viselkedéskultúra, vetített képes bemutatóval. Az elmélet után a gyakorlat következett. A vak, a hallássérült és mozgásszervi akadályozott ember élethelyzetét ismerhették meg a gyermekek a feladatsorokon. Érzékszervi játékok, akadálypálya, jelnyelvoktatás, a megtanultak begyakorlása töltötte ki a napot. A gondosan megtervezett harmonogram és az iskola kellemes udvara biztosította, hogy valamennyi osztály mindenegyes tanulója élmény és tapasztalat szintjén kipróbálhassa magát az egészségükben akadályozottak világában. Minden eszközt kézbe vehettek, nemcsak a fehér botot, a vakórát, de a kerekes széket is navigálhatták, egy kivétellel, a vakvezető kutyát nem volt szabad megsimogatni.

Az iskola tanulóinak nem mindennapi élményben lehetett része.Megtanulhatták, csak akkor segítsek, ha valóban az érintettnek akarok szolgálni. Köszönet illesse ezért a helybéli református egyház és iskola vezetését.

Rácz Jolán

[nggallery id=36]

Kövessen minket: