2013. május. 8-án kerülhetett sor arra a tanulmányi jutalomkirándulásra, (a Molnár Mária emlékverseny fődíjára) amelyet a SZRKE Diakóniai Központja, szervezett, ”Molnár Mária, református diakonissza nyomában’’ néven, aki éppen 70. esztendeje halt mártírhalált.

A marcelházi gyülekező és indulás után, a komáromi református templomban álltunk meg, ahol a helyi nőegylet által állított Molnár Mária domborművet koszorúztuk meg, és Ft. Fazekas László, püspök úr áldásával, valamint a gyülekezet gondnokasszonya, Oláh Ilona meleg, szívhez szóló szavaival vágtunk neki a közel 370 km-es útnak. Az eső sem szegte igazán kedvét a 45 fős csapatnak, a három egyházmegyéből érkezett résztvevőknek, mindenki ajkáról buzgón zengett az ének, az imádság. Mire megérkeztünk az első állomáshoz, a Dunaalmási Református Szeretetházba, bentlakásos intézménybe, ahol 130 középsúlyosan és súlyosan egészségében akadályozott fiút, férfit gondoz 84 alkalmazott. Az igazgatónő nagyon készségesen körbevezetett bennünket, megmutatta a közös nappali helyiséget, a szobákat, a különféle műhelyeket, ahol a lakóknak lehetőségük nyílik nap, mint nap, a kézműves foglalkozásokra, agyagozásra, hímzésre, ragasztásra, szövésre, üvegfestésre. Még sokáig el tudtunk volna gyönyörködni a lakók által készített csodálatos holmikban. Azután körbesétáltuk az udvart és parkot, majd egy kisfilmet tekinthettünk meg diavetítés formájában, az otthon életéről.

[singlepic id=633 w=320 h=240 float=right]

Az idő rövidségére való tekintettel, indulnunk kellett tovább a következő helyszínre, amely Molnár Mária szülővárosa, Várpalota volt, ahol már a helyi gyülekezet lelkipászor asszonya várt bennünket és megtekintettünk a helyi református templomot, majd elhelyeztük koszorúnkat az Úr asztalán. Minden résztvevő ajándékba kapta a várpalotai gyülekezet életét feldolgozó könyvet.

Az M7-esen közelítettünk Budapestre, a Hermina útra. Megérkezve az Albert Schweitzer Szeretetotthonba, már ragyogó napsütés fogadott bennünket, Dani Lászlóval, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Osztályának Diakóniai Referensével. A gazdagon megterített asztal mellett, lehetőségünk nyílt a kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, amely azután folytatódott egy előadás keretein belül, ahol a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati munkájába, tervezett programjaiba, nyerhettünk betekintést. Az előadás után megkoszorúztuk az udvar végén található emléktáblát, itt készült néhány csoportkép is.

Majd a Bethesda gyermekkórház következett, mint utolsó állomása kirándulásunknak. Ezután hosszú és kimerítő buszút következett, amely alatt kellemesen elbeszélgettünk, és hitvalló, erősítő énekeket, dicséreteket énekeltünk. Mindannyian bár elfáradva, de sok szép élménnyel gazdagodva indultunk haza. Urunké, Istené a dicsősség, ezért a sok közösségformáló alkalomért!

Kalocsai Alexandra

 

[nggallery id=26]

Kövessen minket: