A Németországi Evangélikus Egyház –EKD Diakóniája  2012.november 5-9 között Berlinben  a Johannesstift konferenciaközpontjában szervezte meg a Közép-és Kelet Európa-i konzultációját. A 25 hazai résztvevő mellett még 53 külföldi vendég kapott meghivást a környező országokból. A konzultáción Egyetemes Egyházunkat Antala Éva képviselte, de jelen volt még Buzala Szilvia is, aki szintén tagja a Diaonia Reformata nonprofit szervezet igazgatótanácsának tagja.

A tanácskozás minden nap áhitattal kezdődött a templomban, majd előadások és beszámolók sora következett. Az első napon az EKD részéről Susanne Müller és Dr.Stephanie Scholz ismertette, miként is alakult ki a kapcsolat a környező országok, egyházak diakóniájával, hogyan fejlődött, mik voltak a fontosabb momentumok. Az előadók leginkább az idősügyi területről adtak számadást, hiszen a konferencia témája is az idősügy volt.

A további előadó Dr. Andreas Hoff professzor pedig tudományos képet adott arról, milyen a demográfiai helyzet Európában. Százalékban mennyi idős emberrel számolhatunk 10-20-50 év múlva, átlagosan mennyi ideig élnek az emberek az adott országokban, mennyi gyermek születik, milyen arányban egészségesek és betegek, stb. Magyarországról Buda Annamária és Bozorády Kriszta mutatta be az ottani helyzetet a törvények, lehetőségek keretei között létrejött ellátási formákat, bemutatva az Evangélikus Egyházat. Ami érdekes volt számunkra, hogy Románia területén, leginkább szász vidéken milyen régen működő gondozóintézetek vannak és mind a mai napig fejlődnek.

Az Eurodiakonia részéről Brüsszelből Heather Roy tájékoztatott bennünket a náluk elkezdett különböző programokról. Érdekes volt a délutáni csoportmunka is, mivel különböző kérdéseket mindig más összetételű csoporttal kellett kidolgozni, megbeszélni.

A konzultáció során egy egész napot a demenciával foglalkoztunk. Dr. Hans Gutzmann orvosprofesszor a demencia diagnosztikájáról, lehetséges megelőzéséről és kezeléséről tartott előadást. Majd a következő előadó gyakorlati példákon keresztül ábrázolta, hogyan lehet a demenciát a családon belül kezelni, ellátni, milyen segítséget igényel a család, miképpen tud a diakónia ebben részt venni.

Az ottlétünk alatt lehetőségünk volt egy idősotthont is meglátogatni, ahol demens idősek élnek. Az ellátás mintaértékű volt.

Az utolsó teljes napon a még a csehországi sziléziai idősügyi ellátást láthattuk és Dr.Jürgen Gohde alapos diakóniai áttekintését hallhattunk. Az esti pódiumbeszélgetés kapcsán az idősügy jövőbeli perspektiváiról beszélgettek a kerekasztal résztvevői. Természetesen a zárszó és a konferencia kiértékelése sem maradhatott  el. Minden ország örömmel látta, hogy az idősügy bizony nem kis kihivás a diakónia számára, de közös összefogással Európában nagyon sok mindent lehet tenni időseinkért.

Örülök, hogy ismét részese lehettem egy valóban színvonalas és tartalmas hétnek a német diakónia vendégszeretetében.

Antala Éva

Kövessen minket: